L’any 1920 Pau Casals va crear la primera orquestra simfònica de Barcelona, l’Orquestra Pau Casals. Les condicions de vida de la major part de la població eren molt dures: una esperança de vida de 42 anys, explotació laboral, treball infantil, pobresa extrema, una majoria social analfabeta, etc. Sis anys després, Pau Casals posava en marxa un nou projecte: l’Associació Obrera de Concerts. L’any 1926 organitzava el seu primer concert. Aquest va ser un projecte innovador que tenia com a objectiu facilitar que la classe obrera, la pagesia i els estudiants tinguessin accés a la música clàssica de qualitat amb els millors músics i en els mateixos espais que la burgesia. Pau Casals va voler que l’Associació fos administrada i dirigida pels mateixos treballadors i garantia, així, que el seus membres fossin receptors, però també protagonistes i responsables d’un projecte d’abast cultural i social excepcional que va arribar a tenir més de 3.000 socis. Aquesta iniciativa va provocar que el reconeixement artístic internacional de Pau Casals, consolidat des de l’any 1900, esdevingués també patrimoni de persones humils i estigués vinculat a l’imaginari popular de Catalunya. Pau Casals posà en marxa un projecte d’excel·lència cultural, però també de cohesió i progrés social. La modernitat d’aquell model té elements i valors que ens haurien de fer reflexionar i actuar de manera proactiva en aquests temps de grans canvis. En el dia del 140è aniversari del seu naixement, la fundació que ell va crear l’any 1972 ha volgut recordar Pau Casals amb el seu projecte innovador de l’Associació Obrera de Concerts, que expressa amb força la seva idea de la música com a compromís amb la dignitat de les persones.
Diàlegs amb Música és una iniciativa de la Fundació Pau Casals, amb la col·laboració del CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) que combina música i paraula a partir del debat entre experts, músics i intel·lectuals en llegat de Pau Casals i en el seu compromís viu amb la música i la defensa de la pau. En aquestes connexions entre so i paraula es reflexiona entorn una manera de viure i entendre la música, difonent els valors que Pau Casals va defensar al llarg de tota la seva vida i que continuen essent més vigents que mai: la pau i els drets humans.
Diàleg: Tona Montserrat, autora de la investigació sobre l’associació obrera de Concerts, historiadora i músic; Joan Fuster Sobrepere, professor d’Història Contemporània i director dels estudis d’arts i Humanitats de la UOC, i Joan Manuel Tresserras, professor de Comunicació de la UAB i exconseller de Cultura de la Generalitat
Conduït per Joan Vives, periodista i musicòleg (Catalunya música).
Música: Mariona Camats, violoncel; Yoko Suzuki, piano.
Consulta el programa de mà aquí