- La Càtedra Pau Casals organitza el taller “Educar en Drets Culturals” que tindrà lloc el 22 de maig al Museu Pau Casals (El Vendrell).
- El taller va dirigit a professionals de la gestió cultural, tècnics/es d’educació i cultura de serveis municipals, professionals de la museologia i el patrimoni i professionals de l’educació.
La trajectòria artística de Pau Casals va anar unida amb un ferm compromís social amb els problemes del seu temps. Projectes com l’Associació Obrera de Concerts posen de manifest com Casals ja estava convençut que el dret a l’accés i a la pràctica cultural són essencials i demostren com d’actual segueix sent el seu llegat. La defensa dels drets humans fonamentals i la pau des de la seva condició de músic ens permeten situar el seu llegat en els escenaris contemporanis en la funció social de la cultura i la defensa dels drets culturals.
Des de la Declaració Universal dels Drets Humans adoptada l’any 1948, els documents principals del dret internacional sobre drets humans han fet referència a la cultura. El dret de tota persona a participar lliurement en la vida cultural queda reflectit tant en aquella declaració com en el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals (1966), entre d’altres documents. D’acord amb els principis d’indivisibilitat i interdependència dels drets humans, el dret a participar a la vida cultural no es pot separar de la resta de drets humans. D’altra banda, els principis bàsics del conjunt de drets humans com són la universalitat, la igualtat o la no discriminació, s’apliquen als drets culturals. Això significa que tota persona ha de poder exercir els seus drets culturals i que s’han d’adoptar mesures quan es constaten clares desigualtats entre les persones que habiten un territori o quan es detecten obstacles per fer-los efectius.
En els darrers anys, els plantejaments de Nacions Unides sobre el drets culturals després de l’Observació General 21 de 2009 i la creació de la figura d’Experta en l’esfera dels drets culturals a la Comissió dels Drets Econòmics, Socials i Culturals han ampliat i aprofundit en diferents aspectes del reconeixement i exercici d’aquests drets en els nostres sistemes culturals. Tot i això, àmbits d’estudi i anàlisis dels diferents informes presenten la necessitat d’aprofundir en la perspectiva de la funció dels serveis culturals en l’educació i sensibilització en drets culturals.
En aquest context, la Càtedra Pau Casals, un projecte en conveni entre la Fundació Pau Casals i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), organitza el taller “Educar en Drets Culturals” que tindrà lloc el 22 de maig al Museu Pau Casals (El Vendrell). Aquesta activitat és una formació en format taller sobre educació en drets culturals dirigida a professionals de la gestió cultural, tècnics/es d’educació i cultura de serveis municipals, professionals de la museologia i el patrimoni i professionals de l’educació.
El taller pretén contribuir al coneixement i sensibilització en el context cultural i educatiu, promoure la reflexió i el diàleg al voltant dels drets culturals, mostrar experiències inspiradores i presentar eines i recursos per tal que equipaments i projectes culturals i/o educatius incorporin la perspectiva dels drets culturals en les seves programacions i activitats. Es comptarà amb les participacions de reconeguts professionals com Maider Maraña, directora de la Fundación Baketik (País Basc), Nicolás Barbieri, professor de la UOC, o Estefanía Rodero, investigadora i activista cultural. També intervindran responsables d’equipaments culturals destacats del nostre entorn com per exemple Gemma Carbó, director del Museu de la Vida Rural i presidenta de la Fundació Interarts. D’altra banda, s’oferirà una visita al Museu Pau Casals a càrrec de Núria Ballester, directora del Museu, qui també explicarà el projecte educatiu basat en música i valors que treballa l’equipament.
L’assistència al taller és gratuïta però es requereix inscripció. Les inscripcions estaran obertes entre el 20 d’abril i el 19 de maig a les 15h. La Càtedra organitza un dinar a peu dret als jardins del Museu per a tots els ponents i tots aquells assistents que hi estiguin interessats. En el cas d’estar-hi interessats, els assistents hauran d’escollir l’opció dinar i abonar la quantitat de 18 € quan realitzin la inscripció. Tenint en compte que només es disposa d’una hora per a dinar i l’oferta gastronòmica que ofereix la zona els dilluns, es recomana aquesta opció.
TALLER EDUCAR EN DRETS CULTURALS
22 de maig del 2023
Al Museu Pau Casals | Avinguda Palfuriana 67, platja de Sant Salvador, El Vendrell, 43880, Tarragona | Consulta com arribar-hi