Context
Al llarg de la seva vida, Pau Casals va posar la música al servei dels ideals de pau, justícia i llibertat. La seva trajectòria artística va anar unida amb un ferm compromís social amb els problemes del seu temps. La defensa dels drets humans fonamentals i la pau des de la seva condició de músic ens permeten situar el seu llegat en els escenaris contemporanis en la funció social de la cultura i la defensa dels drets culturals.
La Càtedra Pau Casals vol promoure un espai de reflexió sobre la necessitat de conèixer en profunditat els drets culturals, fomentant l’educació i el seu tractament en les programacions dels diferents serveis culturals i educatius; museus, biblioteques, centres cívics, escoles artístiques, centres d’art, etc.
Des de la Declaració Universal dels Drets Humans adoptada l’any 1948, els documents principals del dret internacional sobre drets humans han fet referència a la cultura. El dret de tota persona a participar lliurement en la vida cultural queda reflectit tant en aquella declaració com en el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals (1966), entre d’altres documents.
D’acord amb els principis d’indivisibilitat i interdependència dels drets humans, el dret a participar a la vida cultural no es pot separar de la resta de drets humans. D’altra banda, els principis bàsics del conjunt de drets humans com són la universalitat, la igualtat o la no discriminació, s’apliquen als drets culturals. Això significa que tota persona ha de poder exercir els seus drets culturals i que s’han d’adoptar mesures quan es constaten clares desigualtats entre les persones que habiten un territori o quan es detecten obstacles per fer-los efectius.
En els darrers anys, els plantejaments de Nacions Unides sobre el drets culturals després de l’Observació General 21 de 2009 i la creació de la figura d’Experta en l’esfera dels drets culturals a la Comissió dels Drets Econòmics, Socials i Culturals han ampliat i aprofundit en diferents aspectes del reconeixement i exercici d’aquests drets en els nostres sistemes culturals. Àmbits d’estudi i anàlisis dels diferents informes presenten la necessitat d’aprofundir en la perspectiva de la funció dels serveis culturals en l’educació i sensibilització en drets culturals. Constatem la poca incorporació de l’enfocament en drets culturals en els discursos i relats de molts equipaments i serveis culturals. En aquest context es percep la poca formació especialitzada en aquesta temàtica entre els gestors i gestores culturals, educadors i educares i professionals de la cultura a la que desitgem contribuir amb aquesta activitat.
El taller
Aquesta activitat és una formació en format taller sobre educació en drets culturals. Els objectius generals són:
- Contribuir al coneixement i sensibilització dels drets culturals en el context educatiu i cultural.
- Promoure la reflexió i el diàleg al voltant dels drets culturals, les seves manifestacions, situacions a la vida quotidiana.
- Fomentar un enfocament en drets culturals en les programacions dels equipaments i projectes culturals.
- Identificar els drets culturals com a un dels articuladors de les competències transversals, la ciutadana, en el currículum educatiu i fer-los presents en el sistema educatiu.
- Presentar eines per a treballar els drets culturals en entorns educatius de serveis culturals.
Continguts i metodologia
- Coneixement dels drets culturals. Marc teòric i la seva aplicació a la pràctica. De quina realitat partim. Vivència dels drets culturals.
- La vivència dels drets culturals, des del museu, des del centre educatiu, des de casa. Marc de propostes d’activitats, reflexions.
- Recerca d’experiències inspiradores. L’entorn més immediat dels educadors i educadores i coneixement del context social i cultural.
- Disseny de les eines i recursos de seguiment i aplicació d’aprenentatges en els serveis culturals.
A tenir en compte
L’assistència al taller és gratuïta però es requereix inscripció. Les inscripcions estaran obertes entre el 20 d’abril i el 19 de maig a les 15h. La Càtedra organitza un dinar a peu dret als jardins del Museu per a tots els ponents i tots aquells assistents que hi estiguin interessats. En el cas d’estar-hi interessats, els assistents hauran d’escollir l’opció dinar i abonar la quantitat de 18 € quan realitzin la inscripció. Tenint en compte que només es disposa d’una hora per a dinar i l’oferta gastronòmica que ofereix la zona els dilluns, es recomana aquesta opció.
10 – 10.15 h Presentació
10.15 – 11 h Derechos culturales, herramienta y enfoque de actualidad
A càrrec de Maider Maraña, directora de la Fundació Baketik (País Basc) i especialista en drets culturals.
11 – 11.30 h Pausa – cafè
11.30 – 12.30 h Conceptes bàsics sobre els drets culturals
Treball en grup conduït per Alfons Martinell, codirector de la Càtedra Pau Casals i professor emèrit de la Universitat de Girona.
12.30 – 13.30 h Eines i mitjans educatius aplicats als drets culturals
A càrrec de Mireia Tresserras, codirectora d’educArt s.l, educadora de museus, investigadora en drets culturals i educació.
13.30 – 14.30 h Visita al Museu Pau Casals. Educar en música i valors
Presentació del projecte educatiu i visita al Museu. A càrrec de Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals.
14.30 – 15.30 h Dinar – networking
La Càtedra organitza un dinar a peu dret als jardins del Museu per a tots els ponents i tots aquells assistents que hi estiguin interessats. En el cas d’estar-hi interessats, els assistents hauran d’escollir l’opció dinar i abonar la quantitat de 18 € quan realitzin la inscripció. Tenint en compte que només es disposa d’una hora per dinar i l’oferta gastronòmica que ofereix la zona els dilluns, es recomana aquesta opció.
15.30 – 16.45 h Conversa “Equipaments culturals i drets culturals. Perspectives i experiències”:
- Drets culturals i sostenibilitat en el món rural. Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí i presidenta de la Fundació Interarts. Experta en la relació entre cultura i educació.
- Educar en drets culturals en família. Mireia Mayolas, cap de l’àrea d’educació i activitats del Museu Marítim de Barcelona i formadora d’educadors/es de museus.
- Drets culturals a les biblioteques. Estefanía Rodero, investigadora i activista cultural amb una forta vinculació amb el món del llibre i la lectura.
- Patrimoni, drets culturals i conflictes. Teresa Reyes, Cap de la Secció Tècnica de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.
Presenta i modera: Nicolás Barbieri professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), especialitzat en drets culturals i polítiques culturals.
*Pendent de confirmació
16.45 – 17.30 h Conclusions i cloenda