El duo Camats-Lipstein presenta un programa virtuós i expressiu per a dos violoncels. Des de la delicadesa clàssica de Boccherini fins a la brillantor de Paganini, passant per la virtuositat operística d’Offenbach i la riquesa sonora d’Emánuel Moór, el concert ofereix un recorregut musical ple de contrastos.
Tant Boccherini com Offenbach, ambdós violoncel·listes excepcionals, mostren el seu talent compositiu amb unes obres plenes d’elegància, humor i drama. La Suite d’Emánuel Moór, dedicada a Pau Casals i Guilhermina Suggia, destaca pels seus passatges lírics i còmics. L’amistat entre Moór i Casals va ser molt estreta: Casals admirava profundament la música de Moór i, en un moment en què no estava degudament reconegut dins del món musical, el va arribar a descriure com un veritable geni. Per cloure el concert, el duo ofereix una versió de les Variacions de Paganini, el violinista ‘diabòlic’, la qual permet als intèrprets desplegar tota la seva virtuositat i complicitat.
L’aforament a l’activitat és limitat. Cal comprar entrades anticipades a www.ticketsonline.paucasals.org. Per a més informació podeu enviar un correu electrònic a museu@paucasals.org o podeu trucar al 977684276.
Luigi Boccherini (1743-1805)
Sonata n.7 en si bemoll major G.565
I. Allegro moderato
II. Largo
III. Allegro
Jacques Offenbach (1819-1880)
Duet per a dos violoncels op.53 n.2
I. Allegro
II. Andante
III. Allegro
Emanuel Moór (1863-1931)
Suite per a dos violoncels op.110
I. Andante
II. Scherzo: Presto
III. Adagio
IV. Allegro
Niccolò Paganini (1782-1840)
Variacions en una corda sobre un tema de Rossini, arranj. de Werner Thomas-Mifune
Manuel Lipstein, violoncel
El violoncel·lista i compositor Manuel Lipstein, nascut el 2001, ha actuat en algunes de les sales més prestigioses del món, com l’Elbphilharmonie de Hamburg, la Filarmònica de Colònia, el Muziekgebouw d’Àmsterdam, l’Herkulessaal de Munic i la Beijing Concert Hall. Les seves gires l’han portat no només per Europa, sinó també a països com Japó, la Xina, Armènia i Malàsia. Ha adquirit una valuosa experiència artística com a solista amb orquestres de renom, com ara l’Orquestra Simfònica de la WDR i la Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. El juliol de 2024 va treure el seu àlbum debut “ROOTS” amb Oehms Classics (NAXOS).
Després de vuit anys com a jove estudiant a la Universitat de Música de Colònia, primer amb la profesora Katharina Deserno i després amb la professora Maria Kliegel, es va traslladar a la Kronberg Academy el 2019, on va estudiar violoncel durant cinc anys amb el professor Frans Helmerson, i també va rebre classes de composició amb el professor Gerhard Müller-Hornbach. A més, ha rebut inspiració en classes magistrals amb músics de renom, com ara Martha Argerich, András Schiff, Kirill Gerstein, Steven Isserlis, Wolfgang-Emanuel Schmidt i Jens-Peter-Maintz. Tanmateix, ha rebut formació en direcció d’orquestra i en violoncel barroc.
Entre els seus premis destaquen el Premier Grand Prix al Concours Flame de París, el primer premi i el premi especial en el Prix Edmond Baert de Brussel·les, i el tercer premi en el concurs TONALi de Hamburg, entre altres. És un músic de cambra actiu, tant amb el seu germà, el pianista Rafael Lipstein, i el seu quartet Philimaro, com en duo amb la violinista Linda Guo, amb qui publicarà el CD “Pas de Deux” amb Oehms Classics. Ha rebut el Premi de Música de Cambra de la Polytechnische Gesellschaft de Frankfurt i el WDR 3 Klassikpreis de la ciutat de Münster, entre altres. En dues ocasions ha sigut guardonat amb el premi “Best of NRW”.
Les seves composicions s’escolten a la ràdio i a festivals internacionals d’Europa i Àsia, com el festival AchtBrücken a Colònia, el festival BTHVN a Bonn, el festival Aurora a Suècia, la Cello-Biënnale Amsterdam, el festival Thoene en Kuala Lumpur, i com a peces obligatòries en el concurs ERPS a Bolzano. Ha guanyat set premis en el concurs federal de composició d’Alemanya i ha rebut encàrrecs de la Neue Lausitzer Philharmonie i la Cello-Biënnale Amsterdam. Les seves composicions estan publicads per les editorials Edition Walhall (Magdeburg) i Musica Ferrum (Londres). A més, és professor de música de cambra (en llocs com Kronberg), imparteix classes magistrals (a Kuala Lumpur, entre altres) i dirigeix tallers d’improvisació (a Görlitz, entre altres).
Mariona Camats, violoncel
Nascuda el 1997 a La Garriga (Barcelona), va començar a tocar el violoncel sota el mestratge d’Anna Mora i de Lluís Claret. Posteriorment, va estudiar al Leopold Mozart Zentrum de la Universitat d’Augsburg (Alemanya) amb el professor Julius Berger. Del 2019 al 2021, va ser artista resident a la Queen Elisabeth Music Chapel de Waterloo (Bèlgica), sota el mestratge de Gary Hoffman. Recentment, del 2021 al 2023, ha estudiat l’Artist Diploma a l’Academia Stauffer de Cremona (Itàlia) amb el mestre Antonio Meneses.
Actualment estudia violoncel barroc amb Petr Skalka a la Schola Cantorum Basiliensis de Basilea (Suïssa). Ha actuat a Espanya, França, Alemanya, Holanda, Àustria, Suïssa, Bèlgica i la Xina. Com a solista, ha actuat amb la Jove Orquestra Simfònica del Vallès, la JONC Filharmonia, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, la Bruckner Akademie Orchester, l’Orquestra de Cambra de Granollers, l’Orquestra Simfònica del Vallès i amb l’Orquestra Simfònica Segle XXI. Ha tocat sota la direcció de Jordi Mora, Gilles Apap, Manel Valdivieso, Tomàs Grau, Guy van Waas i Andrés Salado. Així mateix, ha participat en diferents festivals i cicles de concerts com el Festival Pablo Casals 2017 de Prada, el Supercello Festival 2018 a Pequín, el Festival Emergents 2019 de l’Auditori de Barcelona, el cicle de concerts Winners and Masters 2019 del Gasteig de Munich, el cicle Jóvenes Intérpretes de la Fundación Juan March 2022-23, el cicle Grans Concerts 2022-23 de l’Atlàntida de Vic, el cicle Petit Palau Cambra 2023-24 i el XIII Festival de Cervià, organitzat per Ibercamera Girona, entre d’altres.
El 2016 va obtenir la Beca Internacional Pau Casals de la Fundació Pau Casals, per a ampliació d’estudis i consolidació de la formació musical. Més tard, el 2020, va rebre una Beca d’Estudis en el camp de la música de la mà de la Fundació Güell. També ha obtingut primers premis en l’àmbit nacional i internacional, com en la Flame Competition de París (2012), on també va obtenir el Grand Prix, el Vic Cello Festival (2014) i el Johann Andreas Stein-Wettbewerb (2016). El 2020 va rebre el Premi de la Crítica d’El Primer Palau.
Fins l’any 2018 va tocar un violoncel fet per Marc Laberte (1921) que va pertànyer al mestre Pau Casals. Actualment, toca un violoncel de David Bagué (2019).