Pau Casals

Biografia

Cronologia

1958
A la primavera se celebra el segon Festival Casals de Puerto Rico amb la participació de Pau Casals.
El 24 d’octubre és convidat pel secretari general de les Nacions Unides, Dag Hammarskjöld, a fer un concert a l’Assemblea General de Nova York, per commemorar el Dia de les Nacions Unides. El concert, juntament amb el missatge de pau que Pau Casals havia gravat uns dies abans a Ginebra, va ser retransmès per ràdio a més de 40 països, convertint-lo des d’aquest moment en símbol de la lluita per a la pau al món.
Aquest mateix any és nomenat per al Premi Nobel de la Pau.
1960
A la primavera realitza una sèrie de master classes a la Divisió de Música de la Universitat de Berkeley.
El juliol, és convidat pel seu amic i pianista Rudolf Serkin a dirigir una sèrie de master classes a l’Escola de Música d’Estiu de Marlboro, al sud de Vermont (USA). Des del 1962 es converteix en una cita anual fins al 1973.
El 17 de desembre de 1960, estrena l’oratori El pessebre al Fuerte de San Diego, a Acapulco.
1961
A l’abril fa una visita de tres setmanes al Japó on realitza un concert amb el seu deixeble Takeichiro Hirai.
El setembre visita per primera vegada Israel, per participar com a jurat en el III Concurs Internacional de Violoncel Pau Casals i prendre part del Tercer Festival de Música d’Israel.
El 13 de novembre és convidat per John Fitzgerald Kennedy a fer un concert a la Casa Blanca.
1962
El 19 d’abril, amb el concert de l’oratori El pessebre celebrat al Memorial Opera House de San Francisco, Pau Casals anuncia la seva intenció d’embarcar-se en una croada personal per a la dignitat humana, la fraternitat i la pau.
Durant els deu anys següents, dirigirà El pessebre arreu del món. Aquesta serà l’activitat musical més important dels seus últims anys.
1963
El 24 d’octubre, El pessebre és interpretat a la seu de les Nacions Unides, a Nova
York, amb l’Orquestra del Festival Casals i el Cor de l’Orquestra de Cleveland.
El president dels Estats Units, John Fitzgerald Kennedy, li concedeix la Medalla de la Llibertat.
1965
El 15 d’abril dirigeix “El Pessebre” al Carnegie Institute of Technology, a Pittsburgh (USA), i al mateix mes els “Concerts de Brandenburg” de Johann Sebastian Bach.
La resta de l’any continua amb la seva activitat habitual: Al maig el Festival Casals de Puerto Rico, a principis d’estiu el Festival Casals, a l’agost l’Acadèmia d’Estiu de Zermatt i a la tardor l’Escola de Música de Marlboro.
1966
El setembre, Pau Casals dirigeix “El pessebre” a Sant Miquel de Cuixà.
El desembre, amb motiu del seu 90è aniversari, rep nombrosos homenatges públics, entre els quals cal destacar el que li van fer els catalans a Molig, amb l’actuació dels Nens del Vendrell, i el de Puerto Rico amb una recepció realitzada al pati de la “Fortaleza” amb l’assistència del vicepresident dels Estats Units Hubert Humphrey.
1967
El 21 d’octubre, Pau Casals és convidat per l’Associació de les Nacions Unides, a dirigir “ El pessebre” al Constitution Hall de Washington D.C., per commemorar el Dia de les Nacions Unides. Després del concert, Pau Casals manté una entrevista amb el president Lyndon B. Jhonson, a la Casa Blanca.
1971
Rep la Gran Creu de l’Orde del Mèrit Nacional de França. Compon L’himne de les Nacions Unides. El 24 d’octubre participa en el concert del Dia de les Nacions Unides, a la seu de l’Assemblea General, a Nova York. En aquesta ocasió, Pau Casals estrena L’himne de les Nacions Unides, i el Secretari General, U-Thant, li lliura la Medalla de la Pau.
1972
El 3 de juliol Pau Casals i la seva esposa Marta creen la Fundació Pau Casals amb l’objectiu de deixar a Catalunya tot el llegat que el mestre conservava a la casa de Sant Salvador, El Vendrell.


Fundació Pau Casals

Avinguda Palfuriana, 67
43880 Sant Salvador, El Vendrell

Museu: +34 977 684 276
Fundació: +34 933 192 021

Fax. +34 977 684 783


 · W3C WAI-AA, WCAG 1.0 · valid XHTML 1.0 · valid CSS · creat per Signia