Pau Casals

Biografia

Cronologia

1943
El poema El pessebre del poeta català Joan Alavedra guanya el primer premi dels Jocs Florals de la Llengua Catalana a l’exili, celebrats a Perpinyà. Pau Casals el comença a musicar.
1945
El 27 de juny, un cop finalitzada la Segona Guerra Mundial, Pau Casals fa un concert al Royal Albert House de Londres, amb l’Orquestra Simfònica de la BBC dirigida per Adrian Boult. En finalitzar el concert Pau Casals transmet un missatge a Catalunya a través dels estudis de la BBC.
Després d’una setmana de concerts per Anglaterra, decideix no tornar a tocar en aquest país com a protesta per la immobilitat dels països aliats davant del règim del general Franco.
Rebutja els Doctorats Honoris Causa de les universitats d’Oxford i Cambridge.
1946
El 7 de novembre és nomenat Gran Oficial de la Legió d’Honor Francesa.
Decideix no tornar a tocar públicament mentre les democràcies no canviïn la seva actitud envers el govern de Franco i comença el seu segon exili a Prada. Durant els quatre anys següents es dedica a compondre, a fer classes de violoncel i sobretot a ajudar els refugiats catalans i espanyols.
1950
El maig, presideix els Jocs Florals de la Llengua Catalana a l’exili, celebrats a Perpinyà.
Sota la iniciativa d’Alexander Schneider, el 2 de juny comença el primer Festival de Prada, el Festival Bach, en commemoració del bicentenari de la mort del compositor.
1951
El juliol se celebra el segon Festival de Prada al Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà, amb la participació de la pianista Myra Hess. Marta Montañez assisteix per primera vegada al festival.
El setembre dirigeix a Zürich dues de les seves composicions, La sardana per a violoncels i Els tres reis.
1952
Participa per primera vegada a l’Acadèmia Musical d’Estiu de Zermatt. Des d’aquest any fins al 1966 hi fa cada any master classes d’interpretació.
1954
Del 7 al 23 de juny se celebra el quart Festival de Prada, limitat a la música de cambra de Beethoven i amb la participació de Pau Casals, Eugène Istomin, Rudolf Serkin, Mieczyslaw Horszowski, Szymon Goldberg, Joseph Fuchs i el Trio Pasquier.
El setembre, Marta Montañez arriba a Prada per començar classes d’interpretació amb Pau Casals.
1955
El 18 de gener mor Francesca Capdevila.
A principis d’estiu se celebra el sisè Festival de Prada a l’església de Sant Pere, amb la participació dels pianistes Eugène Istomin i Mieczyslaw Horszowski, els violinistes Yehudi Menuhin i Sándor Végh, i el cantant Dietrich Fischer-Dieskau.
L’11 de desembre fa el seu primer viatge a la terra natal de la seva mare, Puerto Rico, acompanyat per Marta Montañez.
1956
Sota la iniciativa d’Abe Fortas i el governador Luis Muñoz Marín, es gesta la creació dels Festivals Casals Inc., amb Pau Casals de director musical i Alexander Schneider com a assistent musical.
A finals de novembre torna a Puerto Rico, acompanyat per Marta Montañez, el seu germà Enric i la seva dona, i s’instal·la al barri de Santurce de San Juan de Puerto Rico, en una casa situada al carrer Bucaré.
1957
El 16 d’abril pateix un atac de cor durant un assaig amb l’ Orquestra del Festival, al Teatre de la Universitat de Puerto Rico.
La direcció del Festival Casals decideix realitzar el primer Festival Casals de Puerto Rico en homenatge a Pau Casals, sota la direcció d’Alexander Schneider.
Paral·lelament al Festival Casals, es crea l’Orquestra Simfònica de Puerto Rico i el Conservatori de Música, del qual Pau Casals és nomenat president.
El 3 d’agost Pau Casals i Marta Montañez es casen a San Juan de Puerto Rico.


Fundació Pau Casals

Avinguda Palfuriana, 67
43880 Sant Salvador, El Vendrell

Museu: +34 977 684 276
Fundació: +34 933 192 021

Fax. +34 977 684 783


 · W3C WAI-AA, WCAG 1.0 · valid XHTML 1.0 · valid CSS · creat per Signia