Pau Casals

Biografia

Cronologia

1926
El maig, crea l’Associació Obrera de Concerts, una associació de caràcter independent amb la intenció d’apropar la música a la classe treballadora.
1927
El març fa una sèrie de concerts a Viena amb motiu del centenari de Beethoven.
El 19 d’abril Eugene Ysaÿe dirigeix a Barcelona, amb motiu del centenari de la mort de Beethoven, la Simfonia Heroica de Beethoven i el Triple concert amb Thibaud, Cortot i Pau Casals.
La vila del Vendrell el nomena fill predilecte.
1928
El 26 de febrer realitza el seu últim concert com a solista als Estats Units, al Town Hall de Nova York, amb Nicolai Mednikoff al piano.
La relació de Pau Casals amb Susan Metcalfe es refreda i acaba en una separació definitiva.
1931
L´11 de març , mor la seva mare, Pilar Defilló, a Sant Salvador.
El 15 d’abril es proclama la segona República espanyola.
Dirigeix al Palau de Montjuïc de Barcelona la Novena Simfonia de Beethoven, amb l’Orquestra Pau Casals i l’Orfeó Gracienc, per celebrar la proclamació de la República.
1933
Realitza els últims concerts amb Jacques Thibaud i Alfred Cortot, finalitzant així una unió que havia durat vint-i-set anys.
Participa al Festival Brahms de Viena amb Huberman, Schnabel i Hindemith.
Rebutja la invitació de Wilhelm Furtwängler per anar a tocar amb la Filharmònica de Berlín, per a la temporada de 1933. En una carta escrita per Pau Casals a Bronislaw Huberman, manifesta la seva posició de no tornar a tocar a Alemanya “mentre la seva vida musical no sigui lliure".
1934
És nomenat, juntament amb Albert Schweitzer, Doctor Honoris Causa per la Universitat d’Edimburg.
La ciutat de Barcelona li ret homenatge: el nomena fill adoptiu, li lliura la Medalla de la Ciutat i s’inaugura l’avinguda de Pau Casals.
1936
El 28 de juny l’Orquestra Pau Casals finalitza la seva última temporada.
El 18 de juliol, durant un assaig amb l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana comença l’alçament militar.
Malgrat la situació d’inestabilitat a Espanya i l’imminent inici de la Guerra Civil, Pau Casals continua realitzant gires per Europa i Amèrica del sud i fent concerts benèfics per a queviures, roba i medicaments.
Entre 1936 i 1939 Pau Casals enregistra per a la casa EMI les Sis Suites per a violoncel sol de Johann Sebastian Bach.
1938
El febrer inicia una gira pel nord d’Àfrica.
El 19 d’octubre de 1938 fa el seu últim concert a Catalunya al Teatre del Liceu de Barcelona, en benefici de la Societat d’Ajuda als Infants.
1939
A finals de gener, després de l’ocupació de Barcelona per les tropes del general Franco, Pau Casals marxa cap a l’exili.
La Universitat de Barcelona el nomena Doctor Honoris Causa.
El 28 de març fa un concert benèfic per als nens refugiats, al Royal Albert Hall de Londres.
Després d’una curta estada a París a casa de Maurice Eisenberg, se’n va a Prada i s’instal·la en una habitació del Grand Hotel des d’on comença la seva campanya d’ajuda als refugiats espanyols, juntament amb el seu amic Joan Alavedra.
1940
El 13 de juny els alemanys entren a París. Pau Casals, Francesca Capdevila, Pilar Casals i la família Alavedra decideixen abandonar França des de Bordeus a bord del “Champlain” cap a nord Amèrica.
A punt d’embarcar, el "Champlain" és bombardejat pels alemanys i decideixen tornar a Prada on Pau Casals s’instal·la amb Francesca Capdevila i els Alavedra a la Vil·la Colette.


Fundació Pau Casals

Avinguda Palfuriana, 67
43880 Sant Salvador, El Vendrell

Museu: +34 977 684 276
Fundació: +34 933 192 021

Fax. +34 977 684 783


 · W3C WAI-AA, WCAG 1.0 · valid XHTML 1.0 · valid CSS · creat per Signia